• Recept

Recept

Överraskningssoppa 4-5 p.
2 stora gula finhackade lökar
1-2 msk curry
1-2 tsk torkad dragon
1 dl risgryn
4 msk vetemjöl
1,3 l vatten+ 2 fiskbuljongstärningar 
1 stor strimlad purjolök
100-150 g rotselleri
1 palsternack
300 g färska champinjoner
3 dl vispgrädde
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk hela tomtater
2 vitlöksklyftor
kajennpeppar
citron
1 dl dillhack
smör

Fräs den finhackade löken långsamt i lite smör i en gryta utan att löken får färg. Strö över curry och söndersmulad dragon och rör om.
Lägg i riset och slå på ett par dl av vattnet. Koka sakta under lock i 10- 15 min. Lägg i purjostrimlor, skalad rotselleri i små bitar och fint hackad palsternacka. Rör ut mjölet i lite  kallt vatten och blanda ned detta i grytan. Slå på resten av vattnet och lägg i buljontärningarna. Koka i ca 10 min. Lägg i fräst svamp(hela eller delade i mindre bitar) och låt det koka med några min. Tillsätt grädden och koka allt i 4-5 min. Kärna under tiden ur paprikorna och skär dem i tunna strimlor. Dela burktomtarerna i bitar och lägg ned dem i grytan. Pressa ned vitlöken direkt ned i soppan och smaka av med kajennpeppar och citron. Blanda sist ned dillhacket.
Lycka till!

 

Pilgrimsbröd 2 st
8 dl filmjölk
3 ägg
½ dl honung el. sirap
2 dl mandel
2 dl torkad frukt(aprikoser, fikon, katrinplommon el lik)
1 dl russin
2 dl solroskärnor
2 dl linfrö
2 dl rågflingor eller havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
10 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
Blanda allt i en rejäl bunke. Degen ska ha gröt konsistens, så spar en del mjöl och rör i om det behövs. Dela degen i två delar och lägg i 2 smorda formar(ca 2 liter). Placera längst ner i ugnen i 175 grader i 45 min.
Lycka till!